Ana Sayfa
Dolar : Euro : Bist :
Ana Sayfa >> ABD'li Astronot Uzayda Bir Yıl Geçirecek28.03.2015 22:13

ABD'li Astronot Uzayda Bir Yıl Geçirecek

ABD'li Astronot Uzayda Bir Yıl Geçirecek


sex shop sex shop sex shop

Amerikalı astronot Scott Kelly, Uluslararası Uzay İstasyonu’nda bir yıl geçirmek üzere Kazakistan’daki Baykonur Uzay Üssü’nden fırlatılacak Rusya’ya ait uzay aracıyla yola çıkacak.


Bu haber 2555 kez okundu. Misyonun amacı, uzayda uzun süre kalmanın insan vücudu üzerindeki rnfiziksel ve zihinsel etkilerini incelemek. Houston’daki Johnson Uzay rnMerkezi’nden uzmanlar, hem uzaydaki Scott Kelly, hem de ikiz kardeşi rneski astronot Mark Kelly üzerinde uygulanacak bir dizi test geliştirdi.
rn
rnİkinci kez Uluslararası Uzay İstasyonu’na gidecek olan Scott Kelly, bu rnkez bir yıl sürecek görevinin çok daha zorlu olacağını söylüyor: “Bu kezrn görevime bir öncekine göre çok daha farklı bir açıdan bakmam rngerekecek.”rnrn

Kelly’nin zihinsel ve bedensel sağlığı, gerek uzayda geçireceği süre rniçinde, gerekse geri döndükten sonra çok yakından izlenecek.

rnrn

Kelly’nin testlerinden elde edilen tıbbi veriler, ikiz kardeşi olan rneski astronot Mark Kelly’den alınacak test sonuçlarıyla rnkarşılaştırılacak. Bu, araştırmamız açısından bize eşsiz bir fırsat rnsunuyor.

rnrn

Craig Kundrot Houston’daki Johnson Uzay Merkezi İnsan Araştırmaları rnProgramı’nda uzman. Kundrott,  “Mark Kelly, araştırmaya sıradan bir rnvatandaş olarak katılıyor. Kendisi artık NASA’nın elemanı değil ama rndenek olarak kullanılmak üzere gönüllü oldu. Scott ve Mark tek yumurta rnikizi oldukları için incelemelerimiz sırasında en küçük farklılık ve rndeğişiklikleri tespit edebileceğiz. Birbiriyle bağı olmayan iki kişiyi rnkarşılaştırsaydık bu kadar ince ayrıntıları yakalama imkanımız olmazdı” rndiyor.

rnrn

Araştırmanın ana odaklarından biri, sindirim sistemindeki bir bakteri.

rnrn

Craig Kundrot, ikizler yıl boyunca son derece farklı besleneceği içinrn karşılaştırmanın ilginç sonuçlar ortaya koyacağını söylüyor: “Mark rnKelly’nin yedikleriyle Scott Kelly’nin uzayda yiyeceği son derece rnkısıtlı ve steril menü, birbirinden çok farklı olacak.”

rnrn

NASA’dan John Charles, bazı Rus kozmonotların da daha önce uzayda birrn yıl yaşadığını, ancak 20 yıl önceki bu deneyimlere göre teknolojinin rnçok ilerlediğini hatırlatıyor: “Rus uzmanlar da Scott Kelly’nin uzayda rngeçireceği süre içinde edineceğimiz verilerle çok ilgili çünkü yıllar rnönce yaptıkları araştırmaları geliştirme fırsatı elde edecekler.”

rnrn

John Charles, Scott Kelly’nin sağlığınınçeşitli deneylerle her gün rnizlenecek olmasının beklenmedik sonuçlar verebileceği görüşünde: rn“Karşılaşacağımız sürprizler bizi şaşırtmayacak. Birkaç yıl önce altı rnaylığına uzaya giden astronotların üç ay geçtikten sonra görme rnduyularında bazı değişiklikler yaşaması, bizi şaşırtmıştı.”

rnrn

Radyasyonun insan bedeni üzerindeki etkileri de incelenecek. rnUzmanlar, Mars’a yapılması düşünülen üç yıllık yolculukta radyasyonun rnetkilerinin çok daha yoğun olacağı görüşünde.
rn
rnJohn Charles, “Radyasyonun etkileri, dünyada yakın uçuşlarda bizi çok rnkaygılandırmıyor çünkü dünyanın manyetik alanı, insanı uzayın rnderinlerindeki radyasyondan koruyan kalkan görevi yapıyor. Şimdiyse rnScott Kelly’nin geçireceği fizyolojik, psikolojik ve metabolik rndeğişikliklerin maruz kaldığı radyasyonla ilişkisini inceleyeceğiz” rnşeklinde konuşuyor.

Voa


Etiketler: ABD Astronot - Uzayda Bir Yıl Geçirecek

Diğer Bilim haberleri

Hava Durumu
http://www.haberty.com/
*© Her hakkı saklıdır. İzinsiz gösterilemez, çoğaltılamaz.
haberyazilimi.com - © Copyright