Ana Sayfa
Dolar : Euro : Bist :
Ana Sayfa >> Süper Bilgisayarda Çin Önde16.08.2013 10:48

Süper Bilgisayarda Çin Önde

Süper Bilgisayarda Çin Önde


sex shop sex shop sex shop

En güçlü 500 süper bilgisayar listesinde Çin tarafından geliştirilen süper bilgisayar ilk sırayı aldı.


Bu haber 1386 kez okundu. er yıl iki kez hazırlanan en güçlü 500 süper bilgisayar listesinde son olarak Çin’in Ulusal Üniversitesi tarafından geliştirilen bir süper bilgisayar ilk sırayı aldı.

 En hızlılıkta ikinci sıradaysa Amerika Enerji Bakanlığı’na ait Oak Ridge Ulusal Laboratuvarı’nda bulunan Titan adlı süper bilgisayar var. Süper bilgisayar nedir? Bunların en hızlısı ve en güçlüsünü üretmek, ne kadar önemli?
 
Çoğumuzun kişisel bilgisayarında bir, en fazla altı çekirdekli bir mikroçip yer alır. Buna Merkezi İşlem Ünitesi ya da kısaca işlemci deriz. İşlemciler bilgisayarlardaki programları idare eder.
 
İlk süper bilgisayarlardaki işlemci sayısı biraz daha fazlaydı. Virginia Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü’nden Profesör Andrew Grimshaw, mikro işlemciler küçülüp ucuzladıkça bu sayının arttığını söylüyor: “Bugünkü süper bilgisayarlara artık ‘paralel makineler’ diyoruz. İçlerinde bir değil, onbinlerce işlemci mevcut. Çin’in gördüğümüz bu son süper bilgisayarında milyonlarca işlemci bulunuyor.”
 
Paralel makineler, her bir blok içinde ‘düğüm’ adı verilen çok sayıda bilgisayarcıktan oluşur. Bu düğümler çok elektrik harcar ve fazla ısındığı için dev soğutma sistemlerine ihtiyaç duyar. Ayrıca süper bilgisayarlarda kullanılan programlar kişisel bilgisayarınkinden farklıdır.
 
Grimshaw, yeterli kaynağa sahip herkesin süper bilgisayar üretebileceğini söylüyor. Bu da milyonlarca matematik problemini çözmeye yeter.
 
Bazen buna da gerek olmuyor. Bir üniversite ya da bir şirketteki bilgisayar ağları içinde de sanal bir süper bilgisayar kurulabilir. Bu bilgisayarlar kimse tarafından kullanılmadıkları saatlerde süper bilgisayar işlemleri yapabilir: “Bu sanal süper bilgisayarları kullanması çok kolay. Her problemin çözümü diğerinden bağımsız. İstediğim zaman buradaki istediğim bilgisayara görev verebilirim. Bu sistemi Virginia Üniversitesi’nde her zaman kullanıyoruz.”
 
Grimshaw, on yıl öncesine göre mühendislerin daha hızlı bilgisayar üretmeye odaklandığını söylüyor. O dönemden bu yana, paralel bağlantılı bilgisayarlar üzerinde çalışıyorlar: “Bu bilim ve mühendisliğin dönüşümü. Bu dönüşüm insanların tamamen anlayamayacağı bir şekilde devam edecek.”
 
Grimshaw bilgisayar teknolojisindeki gelişmenin inanılmaz derecede hızlı olduğunu söylüyor.

Kaynak: Amerika`nın Sesi

Diğer Bilim haberleri

Hava Durumu
http://www.haberty.com/
*© Her hakkı saklıdır. İzinsiz gösterilemez, çoğaltılamaz.
haberyazilimi.com - © Copyright