Ana Sayfa
Dolar : Euro : Bist :
Ana Sayfa >> Kuzey Kutbu`ndaki buzulların hacmi azalıyor11.09.2013 20:28

Kuzey Kutbu`ndaki buzulların hacmi azalıyor

Kuzey Kutbu`ndaki buzulların hacmi azalıyor


sex shop sex shop sex shop

Kuzey Kutup Bölgesi`ndeki buz miktarının geçen kış en düşük seviyesine indiğini ortaya koydu.


Bu haber 1598 kez okundu.

Avrupa Uzay Dairesi`nin (ESA) Cryosat programı çerçevesinde yapılan gözlemler, Kuzey Kutup Bölgesi`ndeki buz miktarının geçen kış en düşük seviyesine indiğini ortaya koydu.

Okyanustaki buz kütlelerinin en kalın olduğu Mart-Nisan döneminde, bu bölgede sadece 15 bin kilometre küp buz olduğu tespit edildi.

Cryosat programının çalışmalar yaptığı üç yıllık dönem içinde elde edilen veriler, kış döneminde Kuzey Kutup Bölgesi`ndeki buz miktarında sürekli bir azalma olduğunu gösteriyor.

Bilim adamlarına göre, bundan 30 yıl önce, aynı bölgede 30 bin kilometre küp buz bulunuyordu ve elde edilen son veriler buzulların uzun dönemli bir erime sürecinde olduğunu gösteriyor.

Araştırmacılar, son dönemlerde, özellikle yaz aylarında buzulların ne kadar alanı kapladığıyla ilgili çalışmalar yapıldığını, ancak Kuzey Kutup Bölgesi`ndeki buz miktarıyla ilgili en sağlıklı değerlendirmenin buzulların hacmini dikkate alarak yapılabileceğini vurguluyorlar.

Buzullar daha hızlı inceliyor

Cryosat programının elde ettiği geçici veriler, İskoçya`nın Edinburgh kentinde Avrupa Uzay Dairesi tarafından düzenlenen Yaşayan Gezegen Sempozyumu`nda açıklandı.

Prof. Andy Shepherd, "Elimizdeki üç yıllık verilere baktığımızda, buz kütlesinin, daha önceki yıllara göre daha hızlı inceldiğini görüyoruz. Kış sonunda buz tabakası, daha önceki döneme göre çok daha inceydi" dedi.

Cryosat programı Avrupa Uzay Dairesi tarafından 2010 yılında devreye sokuldu. Sistem, gelişmiş radarların yardımıyla, buz kütlelerinin zirvesiyle, su yüzeyi arasındaki mesafeyi ölçüyor. Bilim adamalrı da bu verileri kullanarak buz kütlesinin kalınlığını hesaplıyor. Elde edilen sonuç buzulların kapladığı alanla çarpıldığında da buz kütlesinin hacmine ulaşılıyor.

Avrupa Uzay Dairesi`nden Prof. Alan O`Neill "Kuzey Kutup Bölgesi`nde olanları anlayabilmek ve gördüğümüz değişiklikleri değerlendirebilmek için hacim en önemli gösterge. Sadece buzun kapladığı alana bakarsanız, akıntılar ve rüzgâr nedeniyle üst üste yığılan tabakalar sizi yanıltacaktır. Cryosat, son yıllarda buz kütlesinin hacminde bir azalma olduğunu teyit etti. Asıl sorun bunun sebebini bulabilmek. Elbette küresel ısınmanın bir etkisi var ancak doğal değişkenleri de anlayabilmemiz gerekiyor. Cryosat, bu konuda bize büyük bir yardım sağlayabilir" dedi.

Avrupa Uzay Dairesi, Cryosat uydusunun 2020 yılına kadar çalışmasını planlıyor.

Kaynak: BBC Turkçe


Etiketler: Kuzey Kutbu - Buzullar

Diğer Çevre haberleri

Hava Durumu
http://www.haberty.com/
*© Her hakkı saklıdır. İzinsiz gösterilemez, çoğaltılamaz.
haberyazilimi.com - © Copyright