Ana Sayfa
Dolar : Euro : Bist :
Ana Sayfa >> İş dünyası yüksek kurla mücadele senaryoları yazıyor23.08.2013 13:57

İş dünyası yüksek kurla mücadele senaryoları yazıyor

İş dünyası yüksek kurla mücadele senaryoları yazıyor


sex shop sex shop sex shop

Dolar 2 TL`ye yaklaşınca yüksek kur iş dünyasını yeni senaryolar üretmeye itti.


Bu haber 1603 kez okundu.

Dolar 2 TL`ye yaklaşınca yüksek kur iş dünyasını yeni senaryolar üretmeye itti. Fiyatlara dokunmayacak olan şirketler karlılıktan kısmanın ve ithalatı azaltmanın yollarını arıyor.

Dolar 2 TL`ye yaklaşınca yüksek kur iş dünyasını yeni senaryolar üretmeye ve olasılık hesaplarına itti. Özellikle ithalatçı kimliğine sahip şirketler kurun bu seviyelerde kalması durumunda fiyat ve üretim stratejilerini nasıl belirleyecekleri konusunda karar anına geldi. Düşük iç talep ve yüksek rekabet nedeniyle fiyat artırmayacağını ifade eden şirketler kâr marjlarından yüzde 5`e varan oranlarda kısmaya hazırlanıyor. Aralarında, doların yıl sonunu 2 TL`nin üzerine kapatacağı beklentisiyle "Üretim tesisi kurup bu kurla Avrupa`ya satış yapacağım" diyenlerde var. "Kârımdan kısıp ithalata devam edeceğim, nasıl olsa düşecek" diyenler de..

Türkiye`de 1 .6 milyon kredi kartı batığının olmasının talebi olumsuz etkileyecek olmasını da hesaba katan iİş dünyası temsilcilerinin The Wall Journal`a anlattıkları planları ve beklentileri şöyle:

KUR BU SEVİYEDE KALIRSA ÜRETİM TESİSİ KURARIM

Ekrem Akyiğit (Collezione kurucusu) Bizim ithalatımız toplam ürünlerin yüzde 10`unu oluşturuyor. İhracatımız ise satışların yüzde 20`si. Dolayısıyla çok olumsuz bir etkilenme olmaz. Ama iç piyasada enflasyonu tetikleyici bir etkisi olabilir. Konu sadece ithalat yapan için ciddi risk. Biz kurun uzun vadede buralarda kalması durumunda bir üretim tesisi kurmayı düşünüyoruz. Çünkü kur bu seviyedeyken Avrupa`ya satış konusunda Uzak Doğu ile daha kolay mücadele edebiliriz. Teşvik kapsamında serbest bölgeler de kuruldu. Bunun için şu an kuru izliyoruz.

Kur artışı karşısında borçluluğumuz açısından açık pozisyonda değiliz. İhracatçı olduğumuz için olumsuz bir etki beklemiyoruz. Önemli olan kurun dengede kalması  Ahmet Nazif Zorlu (Zorlu Grup Yön. Kur. Bşk.)

YURTDIŞI MAĞAZALARIMIZIN CİRODAKİ PAYI ARTTI

İsmail Kutlu (Gizia`nın kurucusu) Krizin başladığı dönemlerde biz iç pazara ağırlık vermeye başladık. Türkiye`deki mağaza sayımız 30`u geçti. Yurtdışında 70`in üzerinde mağazamız var ama çoğunluğu franchise. 6-7 tanesi bize ait. Kriz ilk başladığında bizim iç piyasada satışlarımız yüzde 5 idi. Şimdi yüzde 20`lere çıktı. Döviz borcumuz yok. Bence doların 2TL olması aslında oldukça dengeli. Bu yurtdışındaki satışlar için avantaj. Yani o satışlar TL bazında cirodaki payını artırır. Biz hep TL-Euro ve Dolar satışlarımızı dengelemeye çalışıyoruz."

Cem Şengör (Step Halı`nın sahibi) Yüksek kurun ciromuza olumsuz bir etkisi olmadı. Çünkü ihracat arttı. Daha önce yüzde 40 olan ciromuzdaki yurtdışı mağaza payı, bugün yüzde 60`ı buluyor. Şu an için kurdan dolayı olumsuz bir etki görmedik. Borçlu da yakalanmadık.

KÂR MARJIMIZ % 3-4 DÜŞECEK

Semih Şeftali (Esse`nin kurucusu) Bizim ürünlerimizin yüzde 40`ı ithal. Bu kurlar tabii ki de bir etkide bulunacak. Ama şu an piyasa koşullarından dolayı maliyetlerimizde kur yükselişinden doğan artışı fiyata yansıtamayız diye düşünüyorum. Şu ana kadar bir etki hissetmedik. Çünkü stoktaki malları eritiyoruz. Yeni siparişlerde etkiyi hissedeceğiz. Fiyata yansıtamayınca kâr marjlarımızda yüzde 3-4 oranında düşüş olacak. Zaten kredi kartları nedeniyle de tüketicinin üzerinde bir baskı oluşacağını düşünerek, fiyatta bir değişiklik yapamayacağız. Kendi hesaplarımızı yaparken kuru 2.10 alıyoruz.

Süleyman Orakçıoğlu (Orka Group Yönetim Kurulu Başkanı) "Dünyada bir likidite sorunu var. Böyle bir dönemde doların yükselmesi Türkiye`de ihracatın artması, ithalatın düşmesi açısında önemli. Bu da büyümeyi ve sanayi üretimini artıracak. Olumsuz etkileri enflasyon açısından olabilir. Ancak, enflasyondaki 1-2 puanlık hedef sapmasının çok da büyük sorun yaratmayacağını düşünüyorum. Önemli olan büyümenin sürmesi."

KARLILIK 1 YILDA %15 GERİYE GİTTİ

Sinan Öncel (Twigy`nin kurucusu) Bizde ürünlerin yüzde 70`i ithal. Karlılık geçtiğimiz yıl aynı döneme göre yüzde 15 geriye gitti. Bu bilanço karlılığını da yüzde 3-4 etkiler. Ama bu benim t,caret hayatımda 30`uncu yılım. 18 yaşımdan beri piyasadayım. O kadar çok şey gördüm ki. Bu da geçecektir. İşimize odaklanmamız lazım. Karlılğı, karı-zarar yıl bazında da 3-5 yıllık zaman dilimleri içinde de değerlendirelim kanaatindeyim. Bizim için dövizin yükselme ihtimaline karşı açık pozisyonda yakalanmamak önemli. İlla ki biraz açık kalabiliyor ama önemli olan bunu minimize etmek. Maliyetteki artışı fiyata yansıtabilmem mümkün değil. Zaten 1 milyon 600 bin kredi kartı sahibi batık vaziyette. En büyük sıkıntı bu olacak bizim için. Kredi kartımnda limitleri gelirle sınırlandırırlarsa perakendeyi düşünemiyorum. fiyata yansıtabilmen. Bizim sektörde zaten arz fazlası var. Çare yenilikçilik. 

Kaynak: The Wall Street Journal


Diğer Ekonomi haberleri

Hava Durumu
http://www.haberty.com/
*© Her hakkı saklıdır. İzinsiz gösterilemez, çoğaltılamaz.
haberyazilimi.com - © Copyright