Kredi derecelendirme kuruluşu Standard and Poors`un bugün yayınladığı gelişen Avrupa ülkeleriyle ilgili raporunda, Türkiye`nin ekonomik büyüme öngörülerinin Fed`in parasal sıkılaştırmasına karşı hassas olduğu belirtilirken, Merkez Bankası üzerindeki siyasi baskılara dikkat çekildi.
Raporda 2008`den bu yana yüzde 20 değer kaybeden liranın başı çektiği, gelişen Avrupa para birimlerinin 5 yılda ortalama yüzde 10 değer kaybettiğinin altı çizildi.
Ülkelerde yaklaşan seçimlerin yarattığı baskının ekonomi politikaları için risk oluşturduğuna dikkat çekildi. Özellikle son dönemde Macaristan, Sırbistan ve Türkiye`de siyasetin para politikasına karıştığı da belirtildi. Sırbistan gibi ülkelerde hükümetlerin bilanço dışı mali aktivitelerde bulunduğu da raporda yer aldı.
Raporda dikkat çeken bir nokta da Türkiye`nin kişi başı milli gelirinin, 27 üyeli Avrupa Birliği ortalaması olan 32,900 doların üçte biri olması. Türkiye`de cari açığın fonlamasının tamamen net doğrudan yabancı yatırımlarla biriken dış borca dayandırıldığı da belirtildi. S&P`ye göre liradaki değer kaybının Türkiye`de bile cari açığın belli bir miktar azalmasına yol açacak.
Standard and Poors 2013 ve 2014`te Türkiye`de yaklaşan seçimlerle beraber zayıflayan büyüme öngörüsü ve cari açık nedeniyle bütçe açığı milli gelirin yüzde 3`üne ulaşabileceği konusunda uyardı. Türkiye`nin ekonomik öngörüsünün özellikle belirsiz olduğu belirtilen raporda reel faizlerdeki artış ve kredi büyümesindeki yavaşlamayla beraber, liradaki değer kaybı büyüme için aşağı yönlü riskleri oluşturuyor. 2013`te yüzde 3, 2014`te yüzde 3,6 olan büyüme tahmini ise özellikle ABD Merkez Bankası Fed`in tahvil alımlarını azaltma hamlesine karşı hassas olduğuna da dikkat çekildi.
Kaynak: The Wall Street Journal