Ana Sayfa
Dolar : Euro : Bist :
Ana Sayfa >> Futbolda başlama düdüğü yasakların gölgesinde çalıyor16.08.2013 20:44

Futbolda başlama düdüğü yasakların gölgesinde çalıyor

Futbolda başlama düdüğü yasakların gölgesinde çalıyor


sex shop sex shop sex shop

2013-2014 sezonunu ilk maçın başlama düdüğü çalınırken, bu sezon futbola yeni yasakların getirilmesi tartışılıyor.


Bu haber 1511 kez okundu.

Futbolda 56. Futbol sezonu, bugün açılıyor. 2013-2014 sezonunda 88 günlük aranın ardından ilk maçın başlama düdüğü çalınırken, bu sezon futbola yeni yasakların getirilmesi tartışılıyor. İlk kez, tribünlere siyasi içerikli slogan ve tezahüratı yasağı getirildi. Maçlar öncesi, sırası ve sonrasında başta tribünler olmak üzere, spor alanı dışında veya yakın çevresinde siyasi ve ideolojik içerikli slogan ve tezahüratlara da yasak getirildi. Bu tür davranışlarda bulunanlar hakkında yasal işlem yapılacak.

ALKOLE KARŞI SIKI KONTROL

Ayrıca yeni sezonda alkollü taraftarın statlara girişinin engellenmesi için sıkı denetim yapılacak. Nitekim bunun ilk uygulaması geçen hafta Kayseri`de oynanan Galatasaray-Fenerbahçe Süper kupa finalinde hayata geçirildi. Taraftarlar, aynen sürücülere yapılan uygulamalarda olduğu gibi bir alete üfleyerek alkol kontrolünden geçirildiler. Alkollü seyirciler stada alınmadılar. Aslında alkol yasağı genellikle derbi maçlarından once stad çevresi dışında alkol satışının yasaklanması şeklinde uygulanıyordu.

Haberturk Gazetesi spor yazarı ve spor yorumcusu Serdar Ali Çelikler, bu sezon özellikle tribünlere getirilen siyasi tezahürat yasağının açıklanmaya muhtaç tarafları olduğuna dikkat çekti. Çelikler şöyle konuştu:

"Yasak kelimesi başlı başına belli bir kesimi tahrik ediyor. Zaten var olan çeşitli uygulamaların örneğin ırkçı tezahüratın, milliyetle ilgili pankratların yasak olması uluslararası kural. Bu sene ucu açık bir şekilde siyasi tezahüratların yasaklanması da gündeme geldi. Zaten hükümet, üniversitelerin ve futbol maçlarının başlamasıyla çeşitli olayların başlayacağı yönünde istihbaratı aldığını açıklamıştı. Herhalde bu istihbarata dayalı bilgiye gore de böyle bir yasaklamayı uygun gördüler. Burada sorun şu, siyasi tezahürat ile ne kastediliyor. Bu konuda herhangi bir tanımlama veya betimleme yapmadılar. `Hükümet istifa` `Her yer Taksim her yer direniş` veya CHP aleyhine bir tezahürat siyasi tezahürat mıdır, yoksa küfür ya da hakaret midir bilmiyoruz. Bunu yaşayarak öğreneceğiz."

Çelikler, bu yasağa uyum konusunda aralarında Beşiktaş`ın Çarşı Grubu`nun da bulunduğu büyük takım taraftar gruplarından bir sorun çıkacağını düşünmediğini söyledi ve tezini şöylre açıkladı: "Bugüne kadar büyük takım taraftarları, siyasi duruşlarını açıkça gösterecek tezahüratlara pek girmediler. Olaylar karşısında tepki verdiler. Bu taraftar grupları dışında bireysel tepki olur mu ya da hükümetin aldığını söylediği istihbarata dayalı bilgilerde olduğu gibi çeşitli gruplar tribune sızar mı onu göreceğiz."

Bu yasaklar getirilirken, geçen sezonunu ikinci yarısından itibaren Polis yeniden stadlarda güvenlik görevine geri döndü. Daha once özel güvenlik elemanları tarafından sağlanmaya çalışılan stad güvenliği yeniden polise devredildi.

DEPLASMAN YASAĞI

Bu yıl yeni getirilen yasaklar yanında eski yasakları genişleten uygulamalar da başlıyor. Yeni sezonda derbilere rakip takım taraftarının alınmaması uygulamasının sınırları da genişletildi. Önceki yıllarda `derbi maç` kapsamına sadece Fenerbahçe, Galatasaray, Beşiktaş`ın maçları alınırken bu yıl Trabzonspor ve Bursaspor da listeye eklendi. Böylelikle Trabzonspor ve Bursaspor taraftarları, bu üç takımla oynanacak deplasman maçlarında stadlara giremeyecek. Üç büyüklerin taraftarlarının Trabzon ve Bursa deplasmanlarına gidip gidemeyeceğine ise İl Güvenlik Kurulu karar verecek.

YABANCI YASAĞI

Futbolda, belki de sahaya yansıyacak en önemli yasak yabancı oyuncu sayısına getirilen kısıtlama. Türkiye Futbol Federasyonu bu yıl sahada 6, kulübede 0 ve tribünde 4 olmak üzere toplam 10 yabancı futbolcu sayısına izin Verdi. Böylelikle kulüplerin maçlardan once verdikleri 18 kişilik müsabaka listesine sadece 6 futbolcu yazabilme kısıtı getirildi. Bu durumun başta büyük takımlar olmak üzere birçok takımın ellerindeki yabancı futbolcuları yönetmekte zorluk çıkaracağı yorumlarına neden oluyor.

İLK KEZ ÇİZGİ HAKEMİ

Bu yıl Spor Toto Süper Lig`de yasaklar kadar yeni uygulamalar da hayata geçiriliyor. Örneğin ilk kez çizgi hakemi uygulaması Süper Lig`e `merhaba` diyecek. Maçlarda izleyiciler artık 6 hakem görecek. Ayrıca özellikle Spor Bakanlığı`nın üzerinde yıllardır durduğu `elektronik bilet` uygulaması da bu sezon başlatılıyor. "e-bilet" projesiyle, futbolda şiddet olaylarının azaltılması, kulüplerin gelirlerinin yükseltilmesi hedefleniyor. Futbol maçını izlemek isteyen taraftarlar, internetten kimlik numaralarıyla e-bilet alacak. Şiddet olaylarına karışanların bilet ve kimlik numarasından tespit edilecek. Elektronik biletin yanı sıra taraftarlara "e-kart" da verilecek. Banka kartlarıyla aynı işlevlere sahip olacak e-kart sayesinde taraftarlar, stadyumda harcama yapabilecek, bu şekilde kulüplerin gelirlerini de artırılması hedefleniyor.

RAKAMLARLA SÜPER LİG

Spor Toto Süper Lig`de Türkiye`nin 7 bölgesindeki 14 ilden 18 takım mücadele edilecek, 9 ayda toplam 306 maç oynanacak. Ligin ilk yarısı 29 Aralık`ta sona erecek. İkinci yarı 26 Ocak 2014`te başlayacak ve 18 Mayıs 2014`te tamamlanacak.

Spor Toto Süper Lig`de 2013-2014 sezonunda ilk derbi 5. haftada Beşiktaş ile son iki yılın şampiyonu Galatasaray arasında, siyah-beyazlıların ev sahipliğinde Atatürk Olimpiyat Stadı`nda oynanacak. Ligde 11. haftada Kadıköy`de Fenerbahçe-Galatasaray, 13. haftada ise yine Kadıköy`de Fenerbahçe-Beşiktaş derbileri yapılacak. Öte yandan, ligin ilk haftasında Beşiktaş-Trabzonspor, 7. haftasında Fenerbahçe-Trabzonspor ve 16. haftasında da Galatasaray-Trabzonspor maçları yapılacak.

Kaynak: The Wall Street Journal


Diğer Spor haberleri

Hava Durumu
http://www.haberty.com/
*© Her hakkı saklıdır. İzinsiz gösterilemez, çoğaltılamaz.
haberyazilimi.com - © Copyright