Ana Sayfa
Dolar : Euro : Bist :
Ana Sayfa >> Marmaray açılıyor29.10.2013 12:12

Marmaray açılıyor

Marmaray açılıyor


sex shop sex shop sex shop

Asya ve Avrupa`yı birbirine bağlayan Marmaray, 10 yıllık çalışmanın ardından bugün törenle açılıyor.


Bu haber 2027 kez okundu. Asya ile Avrupa`yı birbirine bağlayan Marmaray, Ayrılıkçeşme`den Kazlıçeşme`ye kadar tamamı yerin altında olan 13,6 kilometrelik bir güzergâhtan oluşuyor.

Marmaray, İstanbul Boğazı`nın tabanına yerleştirilen 11 tüp tünel ile iki kıtayı denizin 60 metre altından birleştirdi. Marmaray`da, 24 saat esasına göre vardiyalı olarak binlerce işçi ile 1343 teknik uzman ve mühendis çalıştı.

Metro hattıyla entegre olacak

Marmaray Projesi, üçü yer altında olmak üzere 5 istasyondan oluşuyor. Marmaray`ın ilk istasyonu Ayrılıkçeşme, Kadıköy-Kartal-Kaynarca metro hattıyla entegre olacak. Üsküdar İstasyonunu, İstanbul Boğazı`nda ilk tüp geçit çalışması olan Çini pano ile İstanbul`a Üsküdar`dan bakışın yer aldığı seramik pano süsleyecek.

Yenikapı Arkeoparkı`nın hemen yanında yer alacak ve bir transfer merkezi gibi çalışacak Yenikapı İstasyonu da kum rengi doğal taşla dairesel kiriş boyunca istasyon bölgesinde yapılan arkeolojik kazıları anımsatan rölyef çalışması yer alacak. Proje kapsamında gerçekleştirilen arkeolojik kazılardaki buluntulardan esinlenerek dizayn edilen söz konusu istasyonda Neolitik Çağ, Bizans ve Osmanlı dönemlerini simgeleyen uygarlık katmanları yer alacak. Ayrıca 4-5. yüzyıldan kalma 12 nolu batığın replikası, sanat panosu içinde sergilenecek.

Projenin son istasyonu olan Kazlıçeşme ise İstanbul`un simgesi erguvanlarla renklendirilecek ve kaz motifleriyle süslenecek.

Kazılarda bulunan eserler müzede sergilenecek

Marmaray çalışmalarında yapılan arkeolojik kazılarda 35 binin üzerinde tarihi eser ile 13 batık gemi çıkarıldı. Marmaray`da çalışmalar, 2004`te Arkeolojik Kazı Başlatma töreniyle başladı. Kazılarda İstanbul`un tarihine ışık tutacak birçok eser bulundu. İstanbul tarihini 8500 yıl geriye MÖ 6500`lü yıllara götüren ilk İstanbullunun iskeleti, 8500 yıllık ayak izleri ortaya çıkartılırken, dünya literatüründe geçen ama izine bir türlü rastlanamayan Thedesius Limanı Yenikapı`da bulundu. Yenikapı kazılarında ulaşılan "milenyum limanı" da denilen bu alanda 37 batık gemiye rastlandı. Bu gemilerden en dikkat çekeni "12 nolu batık" denileni, yüküyle battığı günkü haliyle gün ışığına çıkarıldı.

Marmaray Projesi kapsamındaki arkeolojik kazılar ile buluntuları kaldırma işlemleri geçen yıl tamamlandı. Bu tarihi değerler, Yenikapı 100 ada olarak nitelendirilen bölgede kurulacak Arkeopark`ta ve Marmaray müzesinde sergilenecek.

Marmaray`da tek yönde saatte 75 bin, günde ortalama 1 milyon 200 bin yolcu taşınması hedefleniyor. Marmaray`da yolculuk süresi, Gebze - Halkalı arasında 105 dakika, Bostancı - Bakırköy arasında 37 dakika, Söğütlüçeşme - Yenikapı arasında 12 dakika, Üsküdar - Sirkeci arasında ise 4 dakika olacak.



Etiketler: Marmaray Açılıyor

Diğer Türkiye haberleri

Hava Durumu
http://www.haberty.com/
*© Her hakkı saklıdır. İzinsiz gösterilemez, çoğaltılamaz.
haberyazilimi.com - © Copyright