Ana Sayfa
Dolar : Euro : Bist :
Ana Sayfa >> BDDK`dan kredi kartı harcamalarına yeni önlem16.08.2013 20:38

BDDK`dan kredi kartı harcamalarına yeni önlem

BDDK`dan kredi kartı harcamalarına yeni önlem


sex shop sex shop sex shop

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu, kredi kartı ve taksitli alışverişe getirdiği yeni uygulamaları görüşe açtı.


Bu haber 1337 kez okundu.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu, kredi kartı ve kredi kartı ile taksitli alışverişe getirdiği yeni uygulamaları görüşe açtı. BDDK`dan yapılan açıklamaya göre 15 bin liraya kadar limiti olan ve yeni verilecek tüm kredi kartlarının asgari ödeme tutarları yüzde 30 olarak belirlendi. 15 bin liraya kadar limiti olan mevcut kredi kartlarında ise asgari ödeme oranı 2014 başından 1 Ocak 2015 tarihine kadar yüzde 27 olarak açıklandı. Bu tarihten sonra limiti 15 bin lira olan tüm kredi kartlarında asgari ödeme tutarı yüzde 30 olacak. Ayrıca geliri bin TL veya altında olanların kredi kartı limiti bin TL ile sınırlandırıldı.

KREDİ KARTI LİMİT ARALIĞI DÜŞÜRÜLDÜAynı oranlar 15 bin ile 20 bin lira arası limiti olan yeni kredi kartlarında asgari ödeme tutarı borcun yüzde 35`ine çıkarılıyor. Bu limit aralığına sahip mevcut kredi kartlarında 1 Ocak 2014 tarihinde 1 Ocak 2015 tarihleri arasında yüzde 32`lik geçiş oranı uygulanacak. 2015 yılından itibaren ise kredi kartı limiti 15 bin ile 20 bin lira arasında olanların asgari ödeme oranı yüzde 35 olarak belirlendi.

BDDK daha önce 2010 yılında aldığı bir kararla kredi kartlarında asgari ödeme oranlarını limit aralıklarına göre belirlemişti. Kurul kademeli bir geçiş sistemi öngörmüştü. Halen uygulanan sistemde, kredi kartları 5 bin liraya kadar limiti olanlar, 5 bin ile 15 bin lira arasında limit olanlar, 15 bin ile 20 bin lira arasında limit olanlar ve 20 bin üzerinde limit olanlar olarak dört ayrı kategoride değerlendiriliyordu. 1 Ocak 2014`ten itibaren kredi kartı limiti 5 bin liraya kadar olanlar ve 5 bin ile 15 bin lira arasında limiti olanların asgari ödeme oranı mevcut uygulamada yüzde 25 olarak açıklanmıştı. BDDK`nın uygulamayı planladığı taslak çalışma kabul edilirse, artık 15 bin liraya kadar limiti olan tüm kredi kartlarının 2014 yılbaşından itibaren asgari ödeme oranı yüzde 27`ye yükselerek mevcut orana göre 2 puan artmış olacak. 2015 yılından sonra ise borcun asgari ödeme tutarı yüzde 30`a çıkınca mevcut duruma göre asgari ödeme oranı 5 puan artacak.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu, kredi kartı ve bireysel kredilere yönelik yeni düzenleme taslağını görüşe açtı. BDDK`nın yeni düzenlemesine göre bankaların kredi kartlarıyla yaptıkları 1-6 aya kadar vadeli taksitlendirmelerde halen %75 olarak uygulanan risk ağırlığı yüzde 100`e çıkarılıyor. Aynı şekilde 6-12 ay arası vadelerde yüzde 150 olan risk ağırlığı yüzde 200`e, 12 ayın üzerindeki vadelerde ise risk ağırlığının yüzde 250`ye çıkarılması öngörülüyor.

BDDK`nın basın açıklamasıyla duyurduğu yeni değişikler için bankalardan 28 Ağustos`a kadar görüş istendi. BDDK`nın öngördüğü bir başka değişiklik de tasarruf mevduatlarına bağlı olarak kullandırılan kredili mevduat hesapları ile kredi kartları yoluyla yapılan taksitli harcalamaların da bireysel kredi kapsamına alınması için yönetmelikte değişikliğe gideceğini açıkladı.


Diğer Türkiye haberleri

Hava Durumu
http://www.haberty.com/
*© Her hakkı saklıdır. İzinsiz gösterilemez, çoğaltılamaz.
haberyazilimi.com - © Copyright