Ana Sayfa
Dolar : Euro : Bist :
Ana Sayfa >> Şehirlinin hükümet, ordu ve adalete olan güveni azalıyor16.08.2013 07:47

Şehirlinin hükümet, ordu ve adalete olan güveni azalıyor

Şehirlinin hükümet, ordu ve adalete olan güveni azalıyor


sex shop sex shop sex shop

Gallup’un yaptığı araştırmada, Türkiye’de nüfusu 100 bini aşan şehirlerde yaşayanların hükümete ve orduya olan güveni azalıyor.


Bu haber 1191 kez okundu.

Şehirlerde yaşayanların yüzde 43’ü “hükümete güvenininiz var mı?” yönündeki soruya “Evet” cevabı verirken, bu oran nüfusu 100 binin altında kalan yerlerde yüzde 68’e çıkıyor. Gallup’a gore rakkamlar küçük ve büyük yerleşim bölgelerindeki farklılaşmanın da göstergesi oluyor.

Araştırma 30-31 Mayıs tarihlerinde başlayan Gezi Parkı olaylarının ardından yapılmış olsa da Gallup, “Elimizdeki datalar, şehirli Türklerin kurumlar ile fikir ayrılığı büyüyordu” diyor. Araştırmanın tarihinde ilk kez, daha küçük şehirlerde yaşayanlar arasında “orduya güveniyorum” diyenlerin oranı, büyük şehirlerdekini aşıyor. Küçük şehirlerde yüzde 81 orduya güvendiğini söylerken, oran büyük şehirlerde yüzde 59’a düşüyor.

2011 yılında, AK Parti’nin üçüncü kez iktidara gelmesinden hemen once yapılan araştırmada, büyük ve küçük şehirlerde yaşayanların Türkiye’nin kamu kurumlarına olan inancı birbirine eşitti. Ancak aradaki fark 2012 yılında açılmaya başlandı. Güvende şehirlinin daha temkinli yaklaştığı ilk alan adalet sistemi oldu. 2013 yılında hem güven uçurumu büyüdü. Hem de ordu ilk kez bu uçurumun içinde yerini aldı.

Bu konuda da şehirlerde “Adalete güveniyorum” diyenlerin oranı daha küçük yerleşim birimlerinin yanında düşük kaldı. Şehirli Türklerin adalete olan güven oranı yüzde 49 olurken, daha küçük yerleşim birimlerinde yüzde 66 “Adli sisteme güveniyorum” oldu. Küçük ve büyük nüfuslu bölgeler arasındaki fark daha önceki hiçbir araştırmada bu kadar yüksek çıkmamıştı.

Gallup, araştırma sonuçlarını anlattığı özette, “Şunu özellikle belirtmek isteiz ki, bu araştırma ülkenin eski Genelkurmay Başkanı’nın da içlerinde bulunduğu 19 kişi hakkında mahkumiyet kararı çıkmadan önce yapıldı” denildi ve dava sonucunun daha fazla şehirlinin güvenini olumsuz olarak etkilemiş olabileceğine dikkat çekildi.

Her ne kadar aradaki fark büyük olsa da Türklerin en fazla güvendiği hâlâ ordu. Büyük ve küçük nüfuslu yerlerde oran farkı olsa da ordu yine de güvende başı çekiyor. Orduya güven oranı yüzde 68 olurken, hükümet ortalama yüzde 54’lük oranla ikinci, adalet ise yüzde 54 ile üçüncü sırada yer alıyor.

Kaynak: The Wall Street Journal


Diğer Türkiye haberleri

Hava Durumu
http://www.haberty.com/
*© Her hakkı saklıdır. İzinsiz gösterilemez, çoğaltılamaz.
haberyazilimi.com - © Copyright